Twee baardmankruiken - 2e helft van de 20e eeuw
Artikelnummer: 100124Twee baardmankruiken van keramiek uit de 2e helft van de 20e eeuw.
De lichtbruine baardmankruik van keramiek is afkomstig uit Duitsland (voormalige DDR). Aan de onderkant is de baardman kruik gemerkt: WTK en daarboven een kruikje. Dit staat voor het “Wissenschaftlicht Technische Zentrum Keramiek”, dat van 1960-1990 onder die naam bestond in de beroemde Keramiekstad Meissen. Tegenwoordig heet het het Keramik-Institut Meißen GmbH. Aan de onderzijde van de kruik is de inhoud van de baardmankruik vermeld: 0,5 L. Afmetingen: ca. 22,5 cm hoogte x ca. 13,5 cm doorsnede.
De mooie donkerbruine keramieken baardmankruik is niet voorzien van een merkteken. De inhoud is ca. 1 L. De afmetingen zijn ca. 19,5 cm hoogte x ca. 10 cm doorsnede.
Meer informatie over baardmankruiken:
De Baardmankruik met de typische bolle buik is een steengoed kruik met een afbeelding van een man met baard die met de hand of met een mal op de hals en buik van de kruik werd aangebracht. De baardmankruiken werden al in de 15e eeuw gemaakt. In de loop van de 16e eeuw ontstonden naast baardmankruiken met florale motieven ook baardmankruiken met nieuwe versieringsmotieven. Er zijn diverse theorieën over wie de man met de baard was. De meest waarschijnlijke theorie is dat de baardman een wildeman was, hetgeen een moralistische betekenis had.